Senior FITpark je pripravený na prvých návštevníkov

09.06.2013 Trnava

Mestská samospráva v týchto dňoch dokončila športovisko pre seniorov, kde si vďaka deviatim exteriérovým cvičebným prístrojom budú môcť precvičiť celé telo v príjemnej oddychovej lokalite parčíka za daňovým úradom. Senior FITpark je určený prioritne seniorom, ale zacvičiť si v ňom od dnešného dňa môže ktokoľvek starší ako 15 rokov. Oficiálne otvorenie parku je naplánované na 12. júna 2013 počas Pochodu zdravia seniorov, ktorý organizuje Kancelária Zdravé mesto Trnava.
Podobné ihriská sú v zahraničí veľmi obľúbené. Lokalita, v ktorej sa trnavský Senior FITpark nachádza, je vybraná zámerne a má pomôcť začleniť sa starším spoluobčanom do života komunity. Susediace detské ihrisko prináša možnosť tráviť čas aktívne so svojimi deťmi či vnúčatami v príjemnom parku, ktorý je doplnený stromami a lavičkami.
Návštevníci si budú môcť precvičiť telo na deviatich exteriérových cvičebných prístrojoch, ktoré posilňujú cievnu a obehovú sústavu, pomáhajú zvyšovať kapacitu pľúc, zlepšujú celkovú pohyblivosť a precvičujú kĺby.
 
1. Malé otáčacie kolesá slúžia na zvýšenie pohyblivosti horných končatín a trénujú zápästia, lakte a ramená. Zvyšujú pružnosť svalov horných končatín, ramenných, chrbtových a brušných svalov.
2. Jazdecké zariadenie posilňuje svaly predlaktí, dolných končatín, brucha a hrudníka.
3. Šliapadlo posilňuje svaly predlaktí, dolných končatín, brucha a hrudníka.4. Posilňovač nôh slúži na posilnenie a rozvoj svalov dolných končatín a panvy.
5. Masážny stroj chrbta slúži na masírovanie chrbtových svalov, zlepšuje prekrvenie, krvný obeh a pomáha uvoľňovať napätie v oblasti chrbtových svalov a pásu.
6. Šliapadlo – korčule sú určené na posilňovanie svalov dolných končatín, brucha a chrbta.
7. Veslovanie je vhodné na precvičenie a posilnenie celého tela.
8. Mini lyžovanie uvoľňuje oblasť pásu. Posilňuje svaly v oblasti brucha, bedrovej oblasti a nôh.
9. Šliapadlo – lyže posilňuje horné a dolné končatiny a bedrový pás. Posilňuje a buduje svaly, zlepšuje pohyblivosť kĺbov.

Pri cvičení je dôležité nepreceňovať svoje sily a prihliadať na svoju fyzickú kondíciu a zdravotný stav.

Projekt Senior FITpark bol uskutočnený vďaka grantovému programu Pozitívna energia pre šport 2013, zrealizovaného z Nadačného fondu Západoslovenskej energetiky v Nadácii Pontis.
 

Vyberte región